duminică, 5 februarie 2017

Hilon din Sparta ( 596-528 î.Hr.)

Hilon din Sparta ( 596-528 î.Hr.)
      

Unul dintre cei șapte înțelepți greci.

A fost primul efor ales în ” Colegiul celor cinci efori” – organul cel mai important al statului. Diogene Laertios spunea că Hilon a conferit ” Colegiului” o putere egală cu cea a regelui. Previziunea lui Hilon i-a adus o glorie postumă însemnată. Hilon spunea despre insula Kythira, care se afla lângă malurile Laconiei, că ar fi mai bine pentru spartani dacă aceasta s-ar scufunda în mare. Hilon presimțea o amenințare permanentă la adresa Spartei din partea acestei insule. Viitorul a demonstrat că temerile lui nu erau neîntemeiate.

Mai întâi, exilatul spartan Demarat l-a sfătuit pe Xerxes să stabilească aici un punct de oprire pentru corăbii, dar regele i-a refuzat sfatul. Mai târziu,în timpul războiului peloponeziac, Nikos a cucerit această insulă și a instalat aici o garnizoană ateniană. De pe această insulă, atenienii au pricinuit spartanilor multe pierderi. Se povestește că, odată, Solon a întrebat în ce condiții poate dobândi regele sau tiranul mai multă glorie. Pittakos a răspuns: ” Atunci când supușii ajung să se teamă nu de el, ci pentru el”.

Iar Hilon a răspuns astfel la această întrebare: ” Treaba cârmuitorului nu e să se gândească la cele muritoare, ci la cele nemuritoare”.

 

* Întrebare: ” Care casă e cea mai importantă?” Hilon: ” Casa care seamănă cu orașul cârmuit de rege”.

* Întrebate: ” Ce îi deosebește pe oamenii educați de cei neefucați?” Hilon: ” Speranțele promițătoare”.

* Întrebare: ” Ce e cel mai greu?” Hilon: ” Să păstrezi un secret. Să-ți întrebuințezi cum se cuvine timpul liber. Să suporți o jignire”.

* Să nu crezi în ghicit.

* Prețuiește timpul.

* Virtutea constă în faptul că poți, cu ajutorul discernământului, să prevezi viitorul.

* La prietenii nefericiți grăbește-te mai tare decât la cei fericiți.

@ Lenuș Lungu

https://agentiaizvordecultura.wordpress.com/2017/02/05/hilon-din-sparta-596-528-i-hr/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu