duminică, 13 februarie 2011

Valentine’s Day

Ziua de 14 februarie este sarbatorita in fiecare an ca fiind ziua indragostitilor din toata lumea. Valentine’s Day isi are originea in numele unui preot crestin roman, care a fost martirizat in timpul imparatului Claudius al Romei. Acesta a interzis casatoriile in speranta ca astfel mai multi barbati vor fi dispusi sa-i intregeasca armata.
Cu toate acestea, Valentin a continuat sa oficieze casatorii, dar in secret. Asta pana in momentul in care a fost prins de catre soldatii imparatului si aruncat in inchisoare pentru a fi mai apoi omorat. In timpul petrecut in inchisoare, tinerii aruncau in celula lui biletele si flori, multumindu-i pentru ceremoniile infaptuite cu riscul mortii sale.
Legenda spune ca Sf. Valentin a trimis chiar prima scrisoare de ziua indragostitilor. El a lasat un bilet de adio fiicei temnicerului, care devenise prietena sa, si a semnat “From your Valentine”. 14 februarie este data mortii sale si a devenit astfel ziua in care indragostitii isi marturisesc si isi sarbatoresc iubirea.Treptat, 14 februarie a devenit ziua in care se trimit mesaje de dragoste, iar Sf. Valentin este considerat aparatorul iubirii si al indragostitilor. Aceasta zi este marcata in fiecare an prin trimiterea scrisorilor de dragoste sau a cadourilor simbolice, fie ele bomboane, flori sau orice altceva care sa simbolizeze iubirea. In unele locuri se organizeaza chiar baluri pentru sarbatorirea acestei zile.Sarbatoarea a creat de-a lungul timpului mai multe traditii. Cu sute de ani in urma, in Anglia, copiii se costumau astfel incat sa arate a adulti si mergeau din usa in usa cantand. In Scotia, pe lingurile din lemn se faceau sculpturi in forma de chei si inimi care apoi erau oferite cadou. Simbolul acestora ar fi “tu esti cheia spre inima mea”.
Mijlocul lunii februarie a fost mereu asociat cu sarbatorirea dragostei sau a fertilitatii. In Grecia Antica in aceasta perioada se serba casatoria zeilor greci, Zeus si Hera (zeita protectoare a femeilor, casatoriei si nasterilor). In Roma Antica se sarbatorea Lupercalia, un omagiu adus zeilor romani ai fertilitatii, Lupercus si Faunus. Obiceiul de a darui flori in aceasta zi provine probabil de pe la 1700, cand Charles al II-lea al Suediei a adus in Europa conceptul de “limbaj” al florilor. Astfel, trandafirul, simbol al dragostei, este probabil singura insemnatate universal cunoscuta. Alte flori preferate de femei pentru Valentine’s Day sunt lalelele, liliacul, margaretele si garoafele.
Printre cele mai oferite cadouri in aceasta zi se numara bomboanele de ciocolata care au o mare popularitate. Companiile producatoare de ciocolata creeaza forme si ambalaje potrivite cu tema acestei zile.
Dar Valentine’s Day in secolul al XXI-lea nu mai inseamna doar mici cadouri simbolice oferite partenerului. Aceasta zi este sarbatorita prin excursii cu destinatii romantice, iar cele mai iubite destinatii raman cu siguranta Paris, Venetia sau Viena.Esther Howland a produs prima felicitare comerciala pentru Valentine’s Day in 1840. Industria felicitarilor tematice a izbucnit de atunci. Astazi, peste un miliard de felicitari de Valentine’s Day sunt trimise in fiecare an. Aproximativ 85% dintre acestea sunt trimise de femei, barbatii exceland la capitolul flori.
In timp ce multi indragostiti, in special tineri, se bucura de aceasta zi, exista si voci care sunt impotriva acestei sarbatori. Dragostea trebuie sarbatorita in fiecare zi, si de aceea, ei nu vad rostul unei astfel de sarbatori. Valentine’s Day este pentru ei doar o ocazie in plus pentru comercianti de a-si mari veniturile pe seama naivilor indragostiti. lady

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu